mandag 17. januar 2011

Hvorfor er budsjettering så viktig?


En artikkel om hvorfor budsjettering er viktig.
Et budsjett er et firmas viktigste økonomiske styringsverktøy, og brukes til å få oversikt over en bedrifts forventede inntekter og utgifter.
Et budsjett skal inneholde en oversikt over forventede inntekter og utgifter, på månedlig og årlig basis. Når man planlegger neste års budsjett tar man gjerne utgangspunkt i fjorårets resultater, da treffer man vanligvis. Det er viktig å legge ned en god del arbeid i budsjettet, for jo mer reelt det er jo mer nytte har man av det. Etter hvert som året skrider frem skal man bruke budsjettet for å kontrollere hvordan man ligger an, og er det store negative sprik mellom budsjett og resultat må man ta noen grep. Alle økonomisk avgjørelser som tas skal ta utgangspunkt i budsjettet, slik som reklamekampanjer, forventet salg, innkjøp av varer. Som oftest får man jo en følelse av hvordan det går underveis. Om man ikke hadde lagt opp et godt budsjett, hadde det ikke vært mulig å kunne gå tilbake å sjekke om man er der man har forventet å være. Eller om man har gjort det bedre enn forventet. Uansett så er det utrolig viktig, for å bedre unngå å på noen kraftige smeller når resultatet skal regnes opp. Det er bedre å være forberedt på et negativt resultat, for bedre å stå rustet til å takle eventuelle smeller som kommer. Med det tenkes det om man har nok kapital, til å forsvare et eventuelt underskudd. Om firmaet går med overskudd er jo det flott, og om man da ikke hadde hatt et budsjett så var det ingen fare. Men hvor lenge går det bra?
Det er viktig å ha en dyktigwww.bakkan.no samarbeidspartner når man planlegger budsjettet, og et regnskapskontor er den beste. I hvert fall hvis de tilbyr det og har tid til å gi bedriften skikkelig service.

Om forfatteren

Jeg skriver om regnskap og økonomi. Besøk Bakkan Regnskap for mer informasjon